logo

Actualitat Notícies

Test d'antígens, ja en farmàcies
Test d'antígens, ja en farmàcies

Ja és possible comprar en les farmàcies espanyoles test d'autodiagnòstic de covid-19, tant les proves ràpides d'antigen, com a tests d'anticossos, sense necessitat de recepta. Des d'OCU insistim que només es compren productes autoritzats, únicament en farmàcies (físiques o farmàcies en línia reconegudes), i que s'usen com una orientació, perquè no són una prova de diagnòstic d'infecció activa (*PDIA).

Des d'aquest dijous 22 de juliol de 2021 es poden comprar en farmàcies els test ràpids d'antigen, que permeten identificar sospites de casos positius en el moment en què es realitzen.

Aquests test d'autodiagnòstic no poden ser considerats per al diagnòstic de confirmació d'una infecció activa. En el cas de resultar positives han de confirmar-se en un centre sanitari amb una *PCR o una prova d'antígens d'ús professional, realitzades per un professional sanitari.

Tampoc serveixen per a l'obtenció d'un certificat de viatge, per a això cal demostrar que s'està vacunat o presentar una prova diagnòstica d'infecció activa (*PDIA), una *PCR o un test d'antígens professional, unes proves que des d'OCU sol·licitem que siguen gratuïtes per als qui encara no hagen pogut vacunar-se i necessiten viatjar, per a garantir els seus drets i evitar discriminacions.

Hi ha 9 productes autoritzats

De moment són nou els test d'antígens autoritzats a Espanya:

 • Test Ràpid de Antígenos SARS-COV-2-Xiamen Boson BiotechNasal
 • Flowflex Prova ràpida antígen SARS-CoV-2Acon-Biotech - HangzhouNasal
 • DIAQUICK Prova ràpida antígen SARS-CoV-2Acon-Biotech – HangzhouNasal
 • 2019-nCov Test d'antígen Guangzhou-Wondfo BiotechNasal
 • CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-TestHealgen Scientific Limited Liability CompanyNasal
 • SARS-CoV-2 Antigen Self Test NasalSD Bionsensor INCNasal
 • Kit de prueba rápida de antígeno SARS-CoV-2 para autodiagnósticoBeijing Lepu Medical TechnologyNasal
 • Prova ràpida antígen del SARS-CoV-2Hangzhou Alltest biotech Co.Nasal
 • Prova ràpida antígen de COVID-19Hangzhou Alltest biotech Co.Saliva

Aquests són els únics test d'antígens autoritzats per a ser venuts a Espanya sense recepta. De moment s'han posat a la venda amb un preu que oscil·la entre els 6 i els 14 euros/unitat.

On es poden comprar

Insistim: aquests productes només s'han de comprar en farmàcies autoritzades.

La legislació espanyola prohibeix la venda d'aquesta mena de test fora de les farmàcies.

Sí que està permesa la venda en línia si és a una de les farmàcies autoritzades a vendre en línia medicaments i productes sanitaris: pots consultar quines són aqueixes farmàcies en *Distafarma

Consulta la llista de farmàcies en línia

Es reconeix que és una farmàcia autoritzada perquè compta amb el logo comú europeu, des del qual s'accedeix també al llistat espanyol de *Distafarma.

Des d'OCU desaconsellem de manera contundent l'adquisició d'aquesta mena de test per qualsevol altra via.

Test d'antígens de farmàcia: què són i com s'usen

L'ús d'aquests test està indicat en els primers set dies des de la sospita d'infecció, l'òptim és en els 5 dies següents a haver notat símptomes que porten a sospita.

En 8 dels 9 test autoritzats a Espanya la mostra es recull mitjançant un hisop que s'introdueix en fosses nasals, però no a tanta profunditat com en les proves d'antígens *PDIA professionals. Un dels test usa saliva en lloc de mostra nasal.

En qualsevol cas, s'han de seguir les instruccions de cada fabricant i fer el test quan s'obtinga la mostra, per a evitar que s'altere o degrade.

El funcionament és senzill, similar a altres test d'autodiagnòstic, com els d'embaràs. En la imatge pots veure la interpretació de resultats:

 •  Resultat positiu: en realitzar la prova apareixen clarament dues línies horitzontals de color: la línia de test (T) i la línia de control (C).
 •  Resultat negatiu: en realitzar prova apareix una única línia horitzontal de color: la línia de control (C).
 •  Resultat invàlid: en realitzar el test no apareix cap línia de color, o bé es visualitza només la línia T, però no la C. En aqueix cas la prova no és vàlida.

Davant el dubte, repeteix el test o demana consell al farmacèutic.

Què fer si ix positiu?

Si el resultat és positiu, hauràs de posar-te en contacte amb el teu centre de salut per a valorar la seua confirmació mitjançant una prova *PDIA. Recorda que aquests test només són de sospita, no de diagnòstic. Fins que no es confirme, no obstant això, has d'actuar com si estigueres infectat: quedar-se a casa, aïllar-te de la resta de convivents, mantindre les distàncies de seguretat en qualsevol cas i estar atent a l'aparició de símptomes.

Si el resultat és negatiu però la sospita continua existint (per la presència de símptomes, per haver existit un contacte estret clar amb una persona infectada, etc.) has de consultar amb el centre de salut per a valorar què fer.

També test d'anticossos

A més, ja és possible adquirir en la farmàcia proves ràpides d'anticossos. Aquestes proves, com qualsevol altra determinació d'anticossos, aporten informació sobre l'estat serològic de qui li la realitza, és a dir, revela si has desenvolupat anticossos enfront del virus. En general no els aconsellem, perquè, encara que poden informar sobre si aqueixa persona ha pogut estar infectada en el passat, en cap cas serviran per a “certificar” que s'ha passat la infecció.

Consulta la notícia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías