logo

Actualitat Notícies

Les associacions de consumidors ataquen la nova factura de la llum per castigar les llars vulnerables
Les associacions de consumidors ataquen la nova factura de la llum per castigar les llars vulnerables

 

L'OCU i la Facua critiquen la discriminació horària, que planteja un major ús de matinada per a aprofitar la tarifa més barata

La implantació de la nova tarifa de la llum, que s'aplica des d'aquest dimarts, ha arribat amb polèmica. Les organitzacions de consumidors, que van mostrar el seu rebuig i van arribar a reclamar al Govern que fera marxa enrere, critiquen que la mesura penalitza al xicotet consumidor en benefici dels grans. Al seu judici, el trasllat de les franges d'ús amb l'electricitat més barata a hores de la matinada resulta ineficaç per a la major part de les llars, especialment els més vulnerables. Així mateix, denuncien que al juny es podrien produir augments de fins al 27% en la factura. Segons les dades publicades a última hora d'aquest dilluns per Xarxa Elèctrica, aquest dimarts s'han pagat 114 euros per megavat hora (MWh) fins a les huit del matí en el mercat majorista (35% d'incidència en el rebut). L'hora més cara seria les nou de la nit (248 euros per MWh).

La teoria era que el nou rebut de la llum arribava per a abaratir la despesa, amb el missatge que ”no importa el quant, sinó el quan” en introduir la discriminació horària. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), suposarà un estalvi mitjà del 3,4% per als 19 milions de consumidors domèstics que no tenen discriminació horària. Altres huit milions ja la tenen i la nova tarifa suposarà un augment de dos euros al mes. En total, hi ha uns 27,5 milions de consumidors, dels quals uns 10,7 milions estan acollits a la tarifa regulada PVPC (i d'aquests, entorn d'un milió tenen discriminació horària): per a ells el canvi serà automàtic. Els al voltant de 17 milions restants del mercat lliure han de negociar la tarifa amb les seues comercialitzadores. D'ells, 9,5 milions no tenen discriminació horària i la resta sí.

L'escalada dels drets de CO₂ calfa la factura elèctrica europea

Les claus de la nova factura de la llum que entra en vigor l'1 de juny

Els consumidors amb una potència contractada inferior a 15 kW passaran de tindre sis tarifes a una sola, i es facturarà de manera diferent segons els tres períodes horaris (punta, de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 22.00; pla, de 8.00 a 10.00, de 14.00 a 18.00 i de 22.00 a 00.00; i vall, de 00.00 a 8.00 i els caps de setmana i festius), de manera que pagaran per l'electricitat segons l'hora del dia en què la consumisquen. Així mateix, podran canviar la potència dues vegades entre horari punta i vall. El regulador calcula que el consum en les hores barre pot arribar a ser un 95% més barat i que els canvis d'hàbits podrien suposar un estalvi d'entre 200 i 300 euros anuals.

 

Fins ací el missatge. A partir d'ací, la polèmica, que han protagonitzat bàsicament les associacions de consumidors. L'OCU ja va avançar al febrer que la distribució dels càrrecs penalitza en excés al xicotet consumidor en benefici dels grans, en establir que les llars i el conjunt dels subministraments en baixa tensió suporten el 75%. “S'està impedint així un major abaratiment sense justificació”, afegia.

Segons l'OCU, encara que la pujada esperada per a una llar amb discriminació horària rondaria el 8,5%, podria aconseguir fins al 27,3% segons la companyia contractada al juny. “Malgrat que els canvis només afecten els components regulats, la majoria de les comercialitzadores que han donat a conéixer les seues tarifes per a nous clients apliquen pujades molt superiors a les esperades i els actuals clients encara no coneixen quines sorpreses els oferirà la seua companyia”, denuncien. Per això, recorda que si inclouen pujades superiors a les regulades no podran ser aplicades si no hi ha hagut comunicació prèvia.

No obstant això, l'OCU ha fet càlculs del nou model i, al seu judici, l'estalvi podria aconseguir 574 euros si s'usen sempre els electrodomèstics en horària vall (entorn del 50% del total) en comptes de fer el 100% del consum en horari punta. Es considera que ara mateix un consumidor mitjà ja realitza el 29% del consum en horari punta, el 26% en horari pla i un 45% en horària vall, amb els hàbits actuals.

Així mateix, recomana que si evita l'horari punta es pot estalviar entorn de 30 euros a l'any per cada llavadora, assecadora i rentavaixella sense necessitat d'usar-los de nit, només aprofitant l'horari pla els dies laborables. Per als aparells amb programació, es pot traure partit a l'horària vall i l'estalvi podrà aconseguir els 130 euros entre els tres electrodomèstics.

Mesura denigrant

Per a Facua, no obstant això, demanar que es desplace el consum a la matinada és “denigrant” per als consumidors més vulnerables. “No es pot fer responsable al consumidor que la seua factura és cara perquè no ha planxat o posat els electrodomèstics en els horaris més econòmics, que precisament coincideixen amb els moments que haurien de dedicar-se al descans”.

Així mateix, critica que es trasllade a les famílies la responsabilitat de no tindre instal·lacions i electrodomèstics eficients, mentre es lliura a les elèctriques de realitzar les inversions necessàries per a la millora de les xarxes de distribució. *Facua subratlla que un alt percentatge de famílies no compten amb habitatges amb alta eficiència energètica, equips als quals es puga programar l'horari ni màquines que els permeten acumular energia de matinada per a utilitzar-la durant el dia. L'associació afig que s'han inclòs en els horaris més cars períodes del dia en què molts consumidors fan ús de la climatització o teletreballen.

L'associació recorda que l'aliança signada entre PSOE i Unides Podem per a formar Govern recollia que les tarifes elèctriques tindrien un preu més baix per als primers kWh d'energia consumida. No obstant això, en lloc d'establir la discriminació per trams de consum, es va decidir fixar una discriminació horària que causarà importants perjudicis. Segons *Facua, de les xifres de la *CNMC es dedueix que tant la potència contractada com l'energia consumida seran quasi un 2.000% més cares en període punta que en vall. Segons els seus càlculs, per als consumidors que mancaven de discriminació horària, la facturació es reduirà uns 17 euros a l'any per a potències de fins a *10kW i fins a 197 per a contractes de 10 a 15. Per als qui disposen de discriminació horària i potència de fins a *10kW, aqueixos costos augmentaran entre 24 i 46 euros, i entre 72 i 110 euros, respectivament.+

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías