Actualitat Notícies

La pandèmia deixa un consumidor més organitzat, previsor, racional i conscienciat amb el saludable
La pandèmia deixa un consumidor més organitzat, previsor, racional i conscienciat amb el saludable

Els productes frescos i saludables, així com els de neteja, són els que més han crescut en la cistella de la compra durant els últims mesos.

És evident que la pandèmia ha modificat els hàbits de compra i consum de la població. Així ens ho indicaven els resultats de l'enquesta realitzada l'any passat, després del confinament, i que ara es corroboren amb els que es desprenen de la nova Enquesta Sobre Hàbits de Consum Covid-19 de la Mesa de Participació Associacions de Consumidors (*MPAC) en la qual han participat més de mig miler d'usuaris que han oferit la seua percepció social i personal d'aquest període excepcional.

Segons les dades obtingudes, i després de 14 mesos des de de l'inici d'aquesta situació, el 23% dels enquestats planifica més les seues compres que fa un any, l'11% ha augmentat l'emmagatzematge, un de cada quatre consumeix més productes frescos i el 53% afirma consumir ara més aliments saludables que abans.

En paraules de Fernando Moner, president de CECU i membre de la MPAC: “El confinament i les limitacions de mobilitat han permés més temps per a reflexionar i, amb això, per a millorar molts dels nostres hàbits principalment relacionats amb una alimentació més saludable, encara que hauríem de repensar el que considerem saludable”.

A la llum de les dades obtingudes, la majoria dels consumidors valora molt positivament l'esforç de tots els actors de la cadena agroalimentària (productors primaris, indústria i distribució). Un 60% creu que l'esforç dels productors en aquest període ha sigut màxim i els atorguen en total un 5,40 sobre 6. Els distribuïdors obtenen un 5,03, seguits de l'hostaleria i la distribució, que es queden amb un 5 sobre 6. El paper de les Administracions Públiques és el menys valorat i obté un aprovat raspat (3,4 sobre 6), encara que un 14,05% dels enquestats creu que no s'han esforçat res per millorar o pal·liar aquesta anòmala situació.

En aquest sentit, Gustavo Samayoa, president de FUCI i membre de la MPAC, explica que: “Cal posar en valor el paper de la gran distribució en l'atenció prestada en els consumidors i destacar el seu paper essencial en aquest període crític, posant l'accent en la implicació dels treballadors”.

Augmenta el consum de productes frescos i els de neteja

Els productes frescos i els de neteja són els que més han crescut en la cistella de la compra en aquest any de pandèmia. Quasi un 37% i un 20%, respectivament, han ocupat un major volum en les cistelles dels compradors. En sentit contrari, ha disminuït, respecte a l'any anterior, el consum de begudes alcohòliques i dolces/rebosteria en un 4%. Els segueixen els aperitius i snacks (8%), el consum dels quals ha disminuït un 2%, i els productes congelats, amb un 7%. Dels resultats de l'enquesta s'extrau també que la immensa majoria de la població, el 73%, ha mantingut els seus hàbits de reciclatge i que un 25% afirma haver-los millorat.

Gustavo Samayoa: “Cal posar en valor el paper de la gran distribució en l'atenció prestada en els consumidors i destacar el seu paper essencial en aquest període crític, posant l'accent en la implicació dels treballadors”

Per a Juan Moreno, secretari general de LLIT i Membre de la MPAC, “la preocupació per la sostenibilitat avança en les decisions de compra i consum dels enquestats“.

Així mateix, la gran majoria de les persones enquestades, el 72%, ha mantingut hàbits saludables perquè ja els tenien assimilats abans de l'estat d'alarma sanitària. D'aquest percentatge, el 18% tracta d'informar-se i menjar sa seguint les recomanacions tant d'experts com de les diferents administracions versades en la matèria i un 7% reconeix haver-se “relaxat” per a combatre l'estrés i l'ansietat provocats per la situació. D'altra banda, el 53% afirma haver augmentat el seu interés per comprar aliments per a una dieta més saludable. Malgrat tots els canvis esmentats, introduïts pel Covid-19, el 69% dels enquestats assegura no haver modificat en res els seus hàbits alimentosos.
Fidelitat als establiments habituals

D'acord amb aquest estudi, els consumidors han reforçat la fidelitat als establiments habituals, ja que el 76%, és a dir, 3 de cada 4, afirmen comprar on ho feia abans de la pandèmia i 13 punts més dels que ho feien en començar el confinament fa un any, la qual cosa indica que el consumidor està tornant al seu lloc habitual de compra. De fet, el 95% dels enquestats diu sentir-se segur en el seu lloc habitual de compra. Així, el 85% dels participants assegura haver adquirit els seus productes i aliments de manera presencial i el 12% ho ha fet en línia. A més, un 23% diu haver començat a usar les noves tecnologies, encara que de moment no siguen la seua prioritat.

Manuel Martin: “Les circumstàncies han contribuït, i estan contribuint cada vegada més, a la incorporació d'un gran nombre de consumidors al comerç electrònic. Aquest increment suposarà nous reptes per a la cadena alimentària i per als consumidors digitalment vulnerables”

Manuel Martin, responsable Jurídic de UNAE i membre de la MPAC, explica que “les circumstàncies han contribuït, i estan contribuint cada vegada més, a la incorporació d'un gran nombre de consumidors al comerç electrònic. Aquest increment suposarà nous reptes per a la cadena alimentària i per als consumidors digitalment vulnerables”.

Per part seua, la meitat dels enquestats fa la compra una vegada a la setmana i un 33% ho fa cada dos a tres dies, la qual cosa aferma la idea que a poc a poc tornen a recuperar-se les freqüències de compra prèvia a la pandèmia.

D'altra banda, el 51% dels enquestats diu que mantindran les mesures de protecció després de l'estat d'alarma i un 25% que comprarà d'una forma més planificada, mentre que el 22% assegura que tractarà de reduir la despesa en productes com a snacks, llepolies i begudes ensucrades i el 19% que s'alimentarà de forma més equilibrada.

Consulta la noticia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías