logo

Actualitat Notícies

Hipoteca i despeses abusives: repartiment resolt
Hipoteca i despeses abusives: repartiment resolt

Després de molts tires i afluixes, la sentència final del Tribunal Suprem deixa les coses així: si el jutge declara abusiva la clàusula per la qual et van imposar les despeses hipotecàries, tens dret a la restitució de totes les despeses pagades en concepte de registre de la propietat, gestoria i taxació, així com de la meitat de les despeses notarials.

Parlem d'hipoteques signades abans del 16 de juny de 2019

Fa uns anys, demandem als bancs per imposar als clients que els demanaven préstecs hipotecaris unes despeses que a dreta llei no havien de pagar.

Aqueix va ser el començament d'un llarg camí judicial que ara arriba a la seua fi després de molts tires i afluixes, amb la sentència del Tribunal Suprem de 27 de gener de 2021.

La solució que estableix és bona per als consumidors i beneficiarà als que van contractar les seues hipoteques abans del 16 de juny de 2019 (en aqueixa data va canviar la llei que regeix els contractes de les hipoteques, com t'expliquem unes línies més a baix).

A partir d'ara, si demostres que en contractar *lahipoteca el banc et va imposar les despeses de manera abusiva, pots reclamar la seua devolució:

  •  A càrrec de l'entitat financera corren el Registre de la propietat, la gestoria i la taxació, així com la meitat de les despeses notarials.
  •  A càrrec del consumidor corre l'altra meitat de les despeses notarials i l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats.

Reclama les despeses de la teua hipoteca

Gràcies a la sentència del Tribunal Suprem, si reclames al teu banc per imposar-te de manera abusiva la clàusula que fixava el pagament de les despeses de constitució de la hipoteca i et donen la raó, ja no hi ha més que discutir: el repartiment correcte de les despeses es farà com diu la sentència en qüestió. Per això, t'animem a reclamar.

  •  Recorda que reclamant a través d'OCU podràs acudir a la via judicial amb un despatx d'advocats de reconegut prestigi, especialitzat en la matèria.
  •  Els honoraris cobreixen totes les actuacions judicials i extrajudicials en totes les instàncies, fins a sentència ferma o acord extrajudicial definitiu.
  •  A més, si el teu contracte té altres clàusules abusives, com *IRPH o clàusula sol, tens la possibilitat de reclamar la *abusividad de totes les clàusules en un mateix procediment judicial.
  •  Finalment, no oblides que també podràs reclamar encara que hages renegociat la clàusula i hages signat un acord amb el teu banc renunciant a emprendre accions judicials. Aquests acords també poden ser abusius si no són transparents.

I si he contractat una hipoteca recentment?

La Llei de Contractes de Crèdit Immobiliari, que va entrar en vigor el 16 de juny de 2019, estableix qui ha d'assumir cada despesa de formalització de la hipoteca. Sempre que el repartiment previst es respecte, no hi ha res a reclamar:

  •  Els bancs assumeixen les despeses de notaria i d'inscripció en el registre de la propietat, així com les despeses de la gestoria que s'encarregue dels tràmits.
  •  El consumidor ha de fer-se càrrec de les despeses de taxació de l'immoble, així com pagar les còpies de l'escriptura que sol·licite.

Ha sigut un camí accidentat, però ha valgut la pena

El camí que ha conduït a aquesta sentència ha estat ple d'avanços i reculades i el benefici per als consumidors ha perillat més d'una vegada.

Al desembre de 2015, el Tribunal Suprem va resoldre, a instàncies d'OCU, que era nul i abusiu que els bancs imposaren als clients la totalitat de les despeses de formalització de la hipoteca, però no va determinar el percentatge de repartiment entre el banc i el consumidor. En la pràctica, el repartiment va quedar a la mercè de les diferents audiències provincials (més generoses amb el consumidor) i dels posteriors pronunciaments del Suprem (més condescendent amb els bancs).

Ha hagut d'intervindre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en una sentència de 16 de juliol de 2020, rectificant al Tribunal Suprem i establint que si la clàusula d'imposició de despeses es declara abusiva, el tribunal no pot decidir el repartiment de les despeses: se li retornen tots aquells que no li correspongueren, conformement a la llei vigent si n'hi haguera.

Després d'aquesta sentència al Tribunal Suprem no li ha quedat més remei que rectificar, establint que, una vegada declarada abusiva la clàusula d'imposició de despeses, els consumidors tenen dret a la restitució de totes les despeses pagades en concepte de registre de la propietat, gestoria i taxació, així com de la meitat de les despeses notarials.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías