Actualitat Notícies

L'aire condicionat del cotxe augmenta el consum de combustible: faula o veritat?
L'aire condicionat del cotxe augmenta el consum de combustible: faula o veritat?

 

Les elevades temperatures pròpies d'aquesta *ápoca de l'any converteixen el cotxe en un forn durant les hores de major radiació solar. Conduir amb les finestretes baixades o encendre l'aire condicionat són les opcions que tenim al nostre abast per a fer descendir la temperatura de l'habitacle. La Direcció General de Trànsit (DGT) recomana als conductors mantindre una temperatura estable a l'interior del cotxe entre els 21 i els 23 graus, ja que un excés de calor dins del vehicle augmenta fins a un 20% el risc de patir un accident.

Trànsit recorda que conduir amb calor, a més de 25 graus, provoca una disminució de l'atenció i la concentració i incrementa el temps de reacció davant un imprevist. A mesura que augmenta la temperatura de l'habitacle creix el risc de patir un accident. Diversos estudis avalen que conduir amb 35 graus provoca que el conductor deixe de percebre el 20% dels senyals de trànsit i que cometa un 30% més d'errors al volant.

L'excés de calor és perjudicial per a la seguretat del conductor i la resta d'usuaris

Així doncs, encendre l'aire condicionat resulta inevitable per a contribuir a una conducció segura. És cert que comporta una despesa extra de combustible i que al preu que està actualment el dièsel i la gasolina suposa encarir encara més la factura del carburant. Però fins que punt gasta de més el cotxe quan accionem l'aire condicionat? Ho veurem a continuació.

L'excés de calor dins del cotxe augmenta fins a un 20% el risc de patir un accident

L'aire condicionat funciona com una nevera domèstica. El sistema de refrigeració està compost per quatre elements: un compressor, un condensador, una vàlvula d'expansió i un evaporador. El seu funcionament consisteix a canviar l'estat del gas del depòsit a líquid i de líquid a gas. Quantes més vegades realitze aquesta funció, és a dir com més estona tinguem posat el climatitzador, més aire fred arribarà a l'habitacle i més baixarà la temperatura.

El major consum de l'aire condicionat recau sobre l'ús del compressor. Aquesta peça s'acobla al gir del motor mitjançant una corretja i quan treballa el fa per mitjà de la força que produeix el propulsor del cotxe. D'aquí ve que el consum de combustible del vehicle siga major quan el mecanisme està activat.

La despesa de combustible ocasionat per l'ús de l'aire condicionat varia en funció de la temperatura exterior i de la intensitat

Endesa, una de les majors companyies subministradores d'electricitat d'Espanya, explica en el seu blog que l'energia que consumeix el compressor depén de dos factors: la temperatura exterior i la intensitat de l'aire condicionat. Quants més graus siga necessari baixes, més gasolina gastarà. Encara que és difícil quantificar-ho, la companyia elèctrica situa aquesta despesa extra de combustible entre 0,2 litres i 1 litre de gasolina per cada 100 quilòmetres.

Aparcar en l'ombra i utilitzar para-sols contribueix a baixar la temperatura de l'interior del vehicle

En canvi, a l'hivern, el sobrecost que suposa connectar l'aire calent és pràcticament insignificant. La raó és que la calor s'obté de l'energia generada pel propi motor, amb la qual cosa basta tindre'l encés per a tindre calefacció. Per això, quan posem el cotxe en marxa a l'hivern l'eixida de l'aire calent no és immediata, sinó que hem d'esperar uns minuts, és a dir, la qual cosa tarda a calfar-se el motor, per a notar els seus efectes.

Com ja hem dit abans, la despesa extra de gasolina que suposa encendre l'aire condicionat varia en funció de la temperatura exterior i de la intensitat a la qual posem el climatitzador. Perquè l'habitacle no es calfe en excés quan aparquem el cotxe al carrer podem adoptar una sèrie de mesures. La més recomanable, encara que no sempre és possible, és buscar un lloc en l'ombra sobretot en les hores centrals del dia, les de més calor.

La utilització dels para-sols és eficaç contra les altes temperatures

Si disposem de para-sols no hem d'oblidar-nos posar-los en el parabrisa i la resta de finestretes en aparcar sota el sol. D'aquesta manera aconseguirem baixar uns 10 graus la temperatura de l'habitacle. El para-sol que es col·loca en la lluna davantera contribueix també a reduir la temperatura del volant, la qual cosa resulta molt convenient quan anem a conduir.

Consulta la notícia original ACI

© 2022 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías