Actualitat Notícies

L'origen dels aliments: Per un etiquetatge d'aliments més transparent
L'origen dels aliments: Per un etiquetatge d'aliments més transparent

Respecte a aquest origen, busquen que aparegui en l'etiquetatge dels aliments frescos i manufacturats, a més de buscar el reconeixement del treball d'agricultors i ramaders.

OCU, al costat de la Unió de Petits Agricultors (UPA) i altres organitzacions de consumidors i agricultors de tota Europa, han llançat la iniciativa ciutadana *Eat Original. L'objectiu és demanar a la Comissió Europea i al Parlament Europeu que es replantegin la possibilitat d'augmentar el nombre de productes d'alimentació en els quals hauria de ser obligatori indicar l'origen.

L'origen dels aliments

Per norma general, en els aliments frescos sol indicar-se quin és el seu origen en l'etiquetatge, especialment quan són fruites i verdures, carns, peixos i marisc. També en alguns aliments no frescos com, per exemple, són l'oli i la mel. No obstant això, aquesta informació es perd a la mínima que aquests aliments es processen.

Encara que el normal seria que l'origen dels productes frescos i els processaments fos el mateix, no sempre és així. En qualsevol cas, aquesta situació de desinformació resulta injusta per al consumidor, ja que no està plenament informat sobre els aliments que compra i l'origen d'aquests sol ser un factor bastant decisiu segons han constatat diversos estudis europeus durant els últims anys, fins i tot per davant de la marca.

Diverses enquestes realitzades a Europa, entre elles un estudi que OCU i altres associacions de consumidors europees van elaborar en 2013, han demostrat que una de les principals preocupacions dels consumidors a l'hora de fer la llista de la compra és l'origen dels productes. Entre les dades més cridaneres estan:

El 60% de les persones enquestades pensava que havia de ser obligatori que els aliments frescos incloguessin informació sobre el seu origen en l'etiquetatge, especialment quan es tractés de fruites i verdures, carns, peixos i mariscos. Aquesta mateixa condició la van traslladar també als aliments processats d'un sol ingredient o quan aquest suposa més del 50% de la composició d'un producte manufacturat.

El 74% dels enquestats va afirmar que les indicacions UE/Fora de la UE no eren suficients i que volien saber el país concret d'origen. Així mateix, el 18% també considerava important conèixer la regió.

La majoria dels consumidors preferia que la informació sobre el producte aparegués en l'etiquetatge d'una manera visible i clara, sense haver de visitar la seva pàgina web o escanejar un codi *QR per a conèixer aquestes dades.

El 40% dels participants reconeixia que pagaria entre 5-10% més perquè apareixia algun esment de la seva procedència en l'etiquetatge dels productes.

En definitiva, una cosa està clara: l'origen dels aliments influeix molt en la decisió de compra dels consumidors, així com en el preu dels productes. Això és alguna cosa que saben de sobres els fabricants d'aliments elaborats i moltes vegades juguen amb aquesta informació, sobretot quan creuen que els suposa un avantatge competitiu.

Pot consultar la notícia original *AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías